Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Nedir? Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
LAZERLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ
Genelde yüz bölgesinde ve yer yer tüm vücutta da görülen, kılcal damarların genişlemesiyle ciltte rahatsız edici kırmızımsı bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Kılcal damar tedavisi, genişleyen kılcal damarların sağlık açısından büyük bir rahatsızlık vermemesine karşın estetik kaygılardan dolayı yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
KILCAL DAMAR TEDAVİSİNDE HANGİ LAZER KULLANILIYOR?
Tedavide Nd: YAG türü lazer ışınları kullanılmaktadır. Nd:YAG (1064nm) lazer ışınları hemoglobin üzerine yoğunlaşır. Kılcal damarları deforme ederek tedavi sağlar. Ünitemizde bu amaçla Cutera Nd Yag lazer kullanılmaktadır.
TEDAVİYE BAŞVURULAN KILCAL DAMAR RAHATSIZLIKLARI
Burun ve elmacık çevresinde kızarıklık
Rozase / Gül hastalığı (Rozacea)
Şarap lekesi (portwine stain)
RAHATSIZLIĞA SEPEP OLAN ETKENLER:
Kılcal damar rahatsızlığına sebep olan faktörler birden fazla olabilir. Genetik faktörler, güneş ışınları, gebelik sonrası, alkol ve öströjen fazlalığından kaynaklanabilir.
SEANS SÜRESİ VE SEANS SAYILARI:
Seanslar ortalama 15 – 30 dk. sürmektedir. Kılcal damar ve rozase tedavilerinde genelde 4 – 6 hafta aralıklarla 1 – 3 seans yeterli olurken şarap lekesi tedavilerinde hastanın yaşına ve lekenin büyüklüğüne göre hastanın tatmin derecesi seans sayısını belirlemektedir.
KILCAL DAMAR TEDAVİSİ SONRASI UYARILAR:
Tedavi sonrasında ciltte hafif yanma, kızarıklar ve kabuklanma oluşabilir.
Kılcal damar tedavisi sonrasında;
Birkaç hafta güneş ışığı ve solaryuma maruz kalınmamalı, güneş ışığından kaçınmak mümkün değilse de yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Duş alırken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmeli, bünyenin dayanabileceği en ılık sıcaklık seçilmelidir.
TEDAVİYİ HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?
Sağlıklı her bireye uygulanabilir. Fakat kan pıhtılaşma sorunu olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tromboemboli geçirme öyküsü olanlar, antifosfolipidsendromu olanlar, kullanılan lazer ışığı dalga boyuna duyarlılığı olanlar ve ışık duyarlılığına neden olabilen ilaç alanlar tedaviye alınmazlar. Aspirin ve demir preparatları alınıyorsa kullanımı 2 hafta önce kesilmeli, güneşle temas veya solaryumdan 2 hafta önce vazgeçilmelidir.
YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Ağrı şikayeti çok hafiftir. Yapılan bölgelerde hafif kabarıklık ve kızarıklık görülebilir. Bu şikayetler birkaç günde geriler. Uygulama sonrası güneşten çok iyi korunulmalıdır.