LAZER İLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ

LAZER İLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ

LAZER İLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ

Lazerle Varis Tedavisi son yıllarda teknolojik ilerlemelerle önemli bir başarıya ulaşmıştır. Bunda uygulanan teknikler ve hasta memnuniyeti varis tedavisinde Lazer yöntemini oldukça popüler ve tercih edilen varis tedavi yöntemi yapmıştır.

Bacaklarda bulunan büyük, iri kıvrım kıvrım ilerleyen ve göze hoş gelmeyen görüntü veren varislerin tedavisi eskiden sadece cerrahi yöntemle yani ameliyat ile mümkündü. Böyle büyük varisler artık lazer ile tedavi edilebilmektedir. Genellikle bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesi sonucu oluşan varisler ağrılı ve estetik açıdan istenmeyen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda görülme oranı erkelere göre daha fazladır. Varis tedavisinde Nd-YAG (1064 nm) sistemli lazer kullanıyoruz.

Kılcal varisler (spider venler), deri yüzeyinde kırmızı veya koyu mavi renkle görülen yüzeysel damar genişlemeleridir. En sık bacaklarda görülür. Bunun yanında yüz, karın vb. değişik bölgelerde de bulunabilirler.

Damarlar tek tek kıl gibi bulunabileceği gibi birleşerek bir örümceği andıran görüntüler verebilir. Küçük bir alanı kaplaması halinde çok belirgin görülmeyebilir. Fakat geniş alanları kapladığı takdirde ciddi figür sorunları doğurabilir. Hastalar iğnelenme, yanma gibi ağrı şikayetinden bahsederler. Bu tür yakınmalar daha çok geniş mavi damarlanmalarda görülür.

Kılcal varisler (Spider venler), lazer ve skleroterapi gibi yöntemlerle yok edilmektedir. Damarlar bu yöntemlerle % 80-90 oranında yok edilebilir. Kalanlar ise genelde çok daha ince bir hal alır.

 

Kılcal Varis Tedavisi Mümkün Olan Bir Sağlık Sorunudur

Kılcal varisler bacaklarda en sık görülen varis tiplerinden biridir. Bu varis aslında daha derinde yatan daha büyük bir varis rahatsızlığının belirtisi de olabilir. Bu nedenle kılcal varisler görüldüğünde uzman bir radyoloğa başvurulması ve renkli doppler ultrason eşliğinde yapılacak varis muayenesi ile sorunun temeli araştırılmalıdır. 

Kılcal Varisler Büyük Varislerin Habercisi Olabilir

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kılcal varisler derin venöz sistemde (derin toplardamar sisteminde) oluşmuş olan varise bağlı olarak cilt yüzeyinden görülür hale gelebilir. Bu nedenle kılcal varis görüldüğünde bacaklardaki yüzeyel toplardamarların değil derin sistemdeki toplardamarların da incelenmesi gerekir. 

Kılcal Varis Sadece Estetik Bir Sorun Olmayabılir. 

Kılcal varisler bacak toplardamarlarının yüzeyde çatlaması ile ortaya çıkan estetik bir sorun olarak karşımıza çıksa da aslında altta yatan neden her zaman masum olmayabilir. Bunun anlaşılmasından sonra kılcal varis tedavisi yapılmasında büyük yarar vardır. Kılcal varis tedavisi yaptıran hasta aynı gün evine yürüyerek gider. Ertesi gün işine gücüne devam edebilir. 

Kılcal varislere neden olan derin venöz sisteminde bir sorun tespit edilmesi halinde doğrudan kılcal varis tedavisine geçilmemelidir. Zira derin toplardamar sisteminde bulunan kaçak zaten kılcal varis oluşumunun ana nedeni olabilir. Bu nedenle derin

Varisin Sebepleri

  • Toplardamar kapakçıklarının bozulmasının genetik veya dış etken birçok sebebi olmakla birlikte özetle;
  • Fazla hareketsiz kalmak veya ayakta çok fazla kalmak,
  • Dar giysiler,
  • Yüksek topuklu ayakkabı kullanımı,
  • Fazla kilolar,
  • Yüksek alkol ve baharat kullanımı gibi etkenler sayılabilir.

Bacaktaki damarların lazer ile tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Lazerler 20 yıldan fazla süredir damar tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Lazerde kullanılan ışık dalga boyu damar içinde bulunan kandaki hemoglobin isimli madde tarafından emilir ve açığa çıkan ısı etkisi ile damar büzüştürülür. İşlem anında damar büzüşmesi hemen görülür. İşlem sırasında deri sürekli soğutularak açığa çıkan damar içindeki ısının çevre dokuları etkilemesi engellenir. Soğuk uygulama aynı zamanda işlem sırasında oluşabilen ağrıyı azaltmak için de önemlidir.

Tedavi sonrası dönem nasıl seyreder?

Lazer ile tedavi edilen damarlarda işlem sonrası kızarıklık ve damarda belirginleşme görülür. Bu şişlik 2-3 gün içinde kaybolur. Damardaki belirginleşme ise 2-3 hafta kadar sürer. Kademeli olarak kaybolur. Bu dönemde mümkünse varis çorabı kullanılması ve yatıştırıcı krem sürülmesi önerilir. Güneşten korunma esastır. Tedaviden sonra net bir ay güneşten korunma istenir.

Kaç seans tedavi gerekir?

Tedavi damarlanmanın düzeyine göre 1-3 seans arası sürebilir. Seans aralıkları 4-6 haftadır.

Lazer herkese uygulanabilir mi?

Sağlıklı her bireye uygulanabilir. Fakat kan pıhtılaşma sorunu olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tromboemboli geçirme öyküsü olanlar, antifosfolipidsendromu olanlar, kullanılan lazer ışığı dalga boyuna duyarlılığı olanlar ve ışık duyarlılığına neden olabilen ilaç alanlar tedaviye alınmazlar. Aspirin ve demir preparatları alınıyorsa kullanımı 2 hafta önce kesilmeli, güneşle temas veya solaryumdan 2 hafta önce vazgeçilmelidir.

LAZER İLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ