Kılcal Damar Tedavisi Nedir? Ne Şekilde Uygulanabilir?

Kılcal Damar Tedavisi Nedir? Ne Şekilde Uygulanabilir?

Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal Damarlar, genişlemiş ve yüzeye yakın damarlar olarak adlandırılır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabildiği gibi daha çok yüz ve bacaklarda rastlanır. Yüzde kılcal damar çatlamaları beraberinde yüz kızarıklıklarını getirmektedir; bu durum toplumda sık rastlanan istenmeyen bir sorundur. Bacaktakiler ise meslek gruplarına orantılı olarakta değerlendirilebilir. İyileşme genellikle hastanın durumuna göre 2 – 4 hafta arasında değişmektedir. Tedaviler ise 4 – 6 hafta aralıklarla yapılmaktadır. Tedavi esnasında güneşten kaçınılmalıdır; sonrasında ise güneş koruyucu kullanılması önerilmektedir. Genellikle sağlık açısından bir sıkıntı oluşturmazlar.

Kılcal Damarların Oluşum Sebepleri Nelerdir ve Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, kalıtımsal faktörler, gebelik, travma, yaşlanma, güneş hasarı, ayakta durmayı gerektiren işler, şişmanlık, selülit, gebelik, ağır kaldırmak , sıkı ve dar giyinmek, su tüketiminde azalma, yüksek ökçeli ayakkabı ve hormonsal faktörlerin bu oluşuma katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Kadınların %40’ından fazlasında kılcal damar formlarının çeşitli tipleri görülebilmektedir. Kadınlar için istenmeyen bir kozmetik durum olup varis açısından hastaların değerlendirilmesi gerekir. Bacakta ödem, kaşıntı, gece krampları ve yorgunluk belirtileri olabilir.
Kılcal damar tedavisi yıllarca skleroterapi ve radyofrekans sistemleri ile tedavi edilmiştir. Ancak son yıllarda lazer sistemleri etki ve yan etki profili açısından daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Lazer uygulamasında daha az ağrı hissedilmektedir. Yine de ağrı eşiği düşük olan kişilerde anestetik krem yada ağrı kesici kullanılabilir. Diğer bir yöntem ise soğutma yöntemidir. Soğutma; başlıkta yada dışardan soğutma şeklinde olabilir.
Skleroterapi ile kalıcı leke ve iz oluşması gibi komplikasyonlar özellikle damar çapı küçüldükçe ilacın deri dışına çıkması ile oluşmaktadır. Radyofrekans, elektrokoter ve TC 3000 metot ile seanslar oldukça uzun sürmesi ve ağrılı olması kılcal damar tedavisindeki kısıtlamalar arasında yer alır.

Nd-YAG LAZERLE DAMAR TEDAVİSİ

Merkezimizde kılcal damar genişlemeleri veya belirginleşmeleri etkin ve güvenli bir şekilde ND-YAG lazer ile tedavi edilmektedir.
Yüzdeki ve burun kenarındaki görünen kılcal damarlar
Yanaklardaki belirgin damar çatlakları (cuperos)
Bacaklarda görünen kırmızı-mavi damarlar (telenjektazi)
Vücudumuzdaki kırmızı noktalar ( hemangiom)
Çok kolay ve hızlı kullanımı, hasta konforu vardır. -35 derece soğuk havayla birlikte kullanıldığı için acı hissedilmez.
Sorun anında çözülür
Yara ,iz ve şişlik oluşmaz
Hiçbir yan etkisi yoktur
Her mevsim uygulanabilir
Her cilt tipine uygulanabilir
Her tür telenjektazide etkindir (3 mm. ye kadar)
Tedavi sonucu damar, damar çeperi ve damar içindeki kan aktivitesini kaybeder ve vücuttan emilerek kendiliğinden atılır. Uygulamalar
kılcal damar cinsine ve kişiye göre değişerek 1-1,5 ay ara ile yapılır ve 2-3 seans sürer.

Kılcal Damar Tedavisi İçin Hangi Mevsim Uygundur?

Lazer tedavilerinin daha çok sonbahar ve kış mevsiminde yapılması uygundur.

Kılcal Varis Tedavisi Mümkün Olan Bir Sağlık Sorunudur

Kılcal varisler bacaklarda en sık görülen varis tiplerinden biridir. Bu varis aslında daha derinde yatan daha büyük bir varis rahatsızlığının belirtisi de olabilir. Bu nedenle kılcal varisler görüldüğünde uzman bir radyoloğa başvurulması ve renkli doppler ultrason eşliğinde yapılacak varis muayenesi ile sorunun temeli araştırılmalıdır.

Kılcal Varisler Büyük Varislerin Habercisi Olabilir

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kılcal varisler derin venöz sistemde (derin toplardamar sisteminde) oluşmuş olan varise bağlı olarak cilt yüzeyinden görülür hale gelebilir. Bu nedenle kılcal varis görüldüğünde bacaklardaki yüzeyel toplardamarların değil derin sistemdeki toplardamarların da incelenmesi gerekir.
Kılcal Varis Sadece Estetik Bir Sorun Olmayabılir.
Kılcal varisler bacak toplardamarlarının yüzeyde çatlaması ile ortaya çıkan estetik bir sorun olarak karşımıza çıksa da aslında altta yatan neden her zaman masum olmayabilir. Bunun anlaşılmasından sonra kılcal varis tedavisi yapılmasında büyük yarar vardır. Kılcal varis tedavisi yaptıran hasta aynı gün evine yürüyerek gider. Ertesi gün işine gücüne devam edebilir.
Kılcal varislere neden olan derin venöz sisteminde bir sorun tespit edilmesi halinde doğrudan kılcal varis tedavisine geçilmemelidir. Zira derin toplardamar sisteminde bulunan kaçak zaten kılcal varis oluşumunun ana nedeni olabilir.

Kılcal Damar Tedavisi Nedir? Ne Şekilde Uygulanabilir?