Kılcal Damar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kılcal Damar Nedir?
Normalde deri üzerinde görülmeyen kan damarları 1mm’ye kadar genişlediğinde gözle görülür hâle gelir. Sıklıkla bacaklarda ve yüz çevresinde görülür. Genelde yüz bölgesinde ve yer yer tüm vücutta da görülen, kılcal damarların genişlemesiyle ciltte rahatsız edici kırmızımsı bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Kılcal damar tedavisi, genişleyen kılcal damarların sağlık açısından büyük bir rahatsızlık vermemesine karşın estetik kaygılardan dolayı yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Lazerin kılcal damar ve ince varislere etkisi nasıldır?
Lazerin ana hedefi, damar içinde bulunan oksijen ve demir taşıyan yapılardır. Lazerle oluşturulan ısı damara zarar verir ve damar artıkları doğal yollarla vücuttan atılır.
Lazer ile hangi tür damarlar tedavi edilir?
Lazer yöntemiyle, kılcal damarlar ve 4mm boyuta kadar varisler tedavi edilebilir. Daha geniş varislerin tedavisi, damar cerrahisi uzmanı tarafından yapılacak bir operasyon gerektirir.
Yüzdeki kılcal damarlar neden oluşur?
Yüzdeki kılcal damarlar herhangi bir neden olmadan da genişleyebilmektedir. Bununla birlikte başlıca sebep güneş ışınlarıdır. Uzun süreli güneşlenenlerde boyun ve ense bölgesindeki kılcal damarlarda ağ şeklinde kahverengi ve kırmızı renk değişiklikleri görülür. Kılcal damarların genişlediği durumlardan bazıları ise hamilelik, östrojen alımı, alkol kullanımı, kortizonlu krem kullanımı olarak sıralanabilir.
Lazer tedavisi sonrası sorunlar nükseder mi?
Özellikle yüzdeki problemler tekrarlayabilir. Bu sebeple tedavi tekrarlanabilir.
Yüzdeki kırmızı damar ağlarında da etkili midir?
Genellikle oldukça ince damar ağlarından oluşan bu tür yapılarda lazer tedavisi etkilidir.
Kılcal damar tedavisinde hangi tür lazer kullanılır?
Kılcal damar tedavisinde Nd-YAG türü lazer ışınları kullanılır. Nd-YAG (1064nm) türü lazer ışınları sadece hemoglobin üzerine yoğunlaşmaktadır. Sorunlu kılcal damarları tam anlamıyla deforme ederek tedavi sağlar.
Seans süresi ve seans sayıları nedir?
Seanslar genellikle15-30 dakika sürer. Lazerli kılcal damar tedavisinde genellikle 4-6 hafta aralıkla 1- 3 seans yeterli olur.
Tedavi sonrası bakım nasıl olmalıdır?
Tedavi sonrası bakım uygulamaları; 3 gün süreyle elastik bandaj, 6 hafta süreyle güneş ışınlarından korunma, 3 gün süreyle sıcak duş ve aşırı egzersizden kaçının.
Kılcal damar tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler.
Kılcal damar tedavisi sonrasında cilt üzerinde hafif kızarıklık ve nadiren kabuklanma meydana gelebilir. Tedavi sonrası;
• Birkaç hafta süreyle doğrudan güneş ışığı maruz kalınmamalı ve solaryuma girilmemelidir, güneş ışığından kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.
• Banyo sırasında suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat etmeli, vücudunuzun dayanabileceği en ılık su kullanılmalıdır.
Lazerle kılcal damar tedavisi acılı/ağrılı bir işlem midir?
Kılcal damar tedavisi sırasında hissedilir derecede acı duyulur. Ağrı eşiği düşük olan kişilerde tedavi anestezik krem ile tamamlanır.
Lazerle kılcal damar tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Lazerli tedavinin geçici süreyle ciltte yanma ve tahriş, kabuk bağlama ve yara gibi birtakım yan etkileri bulunmaktadır.
Lazerle kılcal damar tedavisi kalıcı olur mu?
Uygulama kalıcı tedaviye yöneliktir. Lazerle tedavi edilen bölgede rahatsızlığın tekrarlanma ihtimali son derece düşüktür.