Kılcal Damar Tedavisinde Hangi Lazer Kullanılır
LAZERLE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ
Genelde yüz bölgesinde ve yer yer tüm vücutta da görülen, kılcal damarların genişlemesiyle ciltte rahatsız edici kırmızımsı bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Kılcal damar tedavisi, genişleyen kılcal damarların sağlık açısından büyük bir rahatsızlık vermemesine karşın estetik kaygılardan dolayı yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Kılcal damar tedavisinde hangi lazer kullanılır?
Tedavide Nd:YAG türü lazer ışınları kullanılmaktadır. Nd:YAG (1064nm) lazer ışınları hemoglobin üzerine yoğunlaşır. Kılcal damarları deforme ederek tedavi sağlar.
Lazerle kılcal damar tedavisi nasıl yapılır?
İşlem sırasında kılcal damarlara lazer ışığı atılır. Atılan lazerin cinsi ve dozu önemlidir. Tedavi sırasında geçici olarak damarların kaybolması ve renk değiştirmesi lazerin etkili olduğu anlamına gelir
Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Kaç Seans Sürer ?
Kılcal damar tedavisi yaptıranlar seans sayıları ve neticeler kılcal damarın cinsi, kalınlığı, yerleşimi ve nedenine göre değişir. Spider anjiom (örümcek beni) olarak adlandırılan bene benzer kılcal damar tedavilerinde genellikle 1-2 seansta hemen sonuç alınmaktadır. Oysa yüzde yaygın şekilde görülen ince kılcal damar tedavileri en az 4-6 seans gerektirmektedir. Yüzdeki kılcal damar tedavilerinde seans aralıkları 2-6 hafta aralıklarla olabilir.
Lazerle Kılcal Damarların Tedavisinden Sonra Ne Beklemeliyim?
Tedavi neticeleri ikinci veya üçüncü seanstan sonra daha iyi ortaya çıkmaya başlar. Burun kenarındaki ince kılcal damarların yok olması değil hafiflemesi beklenmelidir. Kalın damarlar kolayca kaybolur. Burun üstündeki kılcal damarlar lazer tarafından kolayca etkilense bile kaybolmaları uzun seansları gerektirebilir. Yaygın cilt kızarıklığı olanlarda yüzeye ve derine etkili lazerleri birlikte veya dönüşümlü kullanmak daha kısa sürede ve daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Şiddetli yüz kızarıklığı ve yaygın kılcal damarı olan kişilerde tedavi bittikten sonra 3-6 ayda bir idame seanslarının yapılması hastalığın tekrarını engeller ve daha iyi sonuç alınmasını sağlar.
Lazerle Kılcal Damar Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Lazerle kılcal damar tedavisinden sonra yüzde hafif bir pembelik olur. Genel olarak yarım gün içinde geçer. Morluk sadece kısa atımlı PDL lazerde olur, diğerlerinde olmaz. Çok yaygın kılcal damar varsa yarım gün süren hafif bir ödem görülebilir. Genel olarak kabuk ve yara beklenmez. Nadiren büyük damarlara tecrübesi olmayanlarca Nd: YAG lazer yüksek dozlarda atılırsa iz kalmasına sebep olabilirler. Normal koşullarda ve uygun dozlarda Nd:YAG lazer ile iz kalması beklenmez. IPL ve KTP lazer esmer ve güneş ten bronzlaşmış tenlerde uygun olmayan dozlarda atılırsa geçici cilt yanığı yapabilirler.
Lazerle Yüzdeki Kılcal Damar Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kılcal damar tedavisi yaptıranlar işlem sonrası güneş koruyucu kullanmalıdır. Güneş koruyucu kullanmanın dışında, yaz aylarında güneşin dik olduğu öğlen saatlerinde güneş altında kalmamalı, şapka kullanmalı ve gölgede kalmaya özen göstermelidirler.